Dit is Gepersonaliseerd Leren

GPL? Gepersonaliseerd Leren? Wat is dat?! Met deze unieke en bijzondere manier van leren heeft het Stella Maris College een absolute primeur in Zuid-Limburg. In Nederland en zelfs internationaal is er nog maar een handjevol middelbare scholen dat er zó resoluut voor kiest om de leerling aan het stuur te zetten van zijn eigen leerproces. Eigenlijk is dat best een beetje vreemd, want de voordelen van GPL zijn heel groot. Bekijk dit filmpje maar eens.

https://www.youtube.com/watch?v=0gIZRKJ7H00

Leren in jouw tempo, naar jouw niveau

Met Gepersonaliseerd Leren haal je echt het beste uit jezelf. Wát je leert staat vast. Hoe, waar en wanneer je leert, bepaal je steeds meer zelf. Deze bijzondere manier van leren helpt je om flinke stappen te maken, in een tempo en naar het niveau dat bij jou past. Binnen een strakke structuur word je begeleid door je persoonlijke coach en docenten, om steeds zelfstandiger te leren.

Leren leren doe je samen met je coach

Je gaat uit van leerdoelen: het ‘Wat’, dat wettelijk is vastgelegd door het Ministerie van Onderwijs. Van je coach leer je hoe je leerdoelen vertaalt naar werkdoelen. Vervolgens maak je een weekplanning met de activiteiten die je elke dag wilt gaan doen om je werkdoelen op tijd te realiseren. Dit leg je allemaal vast in de learning portal. Eén keer per week praat je met je coach over je vooruitgang. Daarbij bespreek je hoe het met je gaat en denk je kritisch na over je eigen leerproces. Samen ontdek je wat je beter en slimmer kunt doen.

Je start elke dag in je basisgroep

Samen met ongeveer 15 andere leerlingen en je coach start je de dag. De coach houdt zo in de gaten hoe het met je gaat in de groep en geeft aan wat er die dag van je verwacht wordt. Ook kun je hier delen hoe het met je gaat, wat je leuk vindt, wat je moeilijk vindt, waar je staat met je planning en overleggen hoe je je leeropdrachten aan kunt pakken. Zo krijg je vanzelf jouw plek in de groep en ontdek je met wie je goed kunt samenwerken.

Je iPad en jij: een onafscheidelijk duo 😉

Bij je leren gebruik je een iPad. Je gebruikt hem om op de learning portal je leerdoelen en leerstof op te zoeken en opdrachten te maken. Boeken gebruiken we niet meer zo veel. Ook maak je er aantekeningen, filmpjes en mindmaps mee en kun je ermee op internet surfen om allerlei informatie op te zoeken.

Hoe leer jij het gemakkelijkst?

Natuurlijk hoef je niet de hele tijd op je tablet te werken. Je kunt ook op een andere manier leren. Zo kun je een lezing, een labsessie, een seminar of een communicatiesessie bezoeken, net wat je fijn vindt. Pakweg de helft van je tijd op school heb je workshoptijd. Dan werk je zelfstandig of met je klasgenoten aan je werkdoelen. Je kiest zelf op welke manier je wilt leren. Leer jij bijvoorbeeld het gemakkelijkst door te lezen, te luisteren, of te kijken? Voor sommige vakken is het handig om dingen op te schrijven, omdat je ze dan beter kunt onthouden. Tijdens de workshoptijd zijn je docenten altijd beschikbaar om je te helpen.

Zo weet je waar je staat

In de learning portal is elk vak uitgewerkt in vier niveaus. Je start op het niveau van het basisschooladvies. Je coach en docenten dagen je natuurlijk wel uit om het beste uit jezelf te halen.

Elk vak is in stukjes verdeeld. Bij sommige vakken noemen we dat treden (bijv. Nederlands, en wiskunde), bij andere vakken werk je met thema’s (bijv. biologie en tekenen). Denk je dat je de leerstof van zo’n stukje beheerst? Dan spreek je zelf een toetsmoment af met je docent. Dat noemen we een evaluatie. De docent geeft je een opdracht waarmee je kunt laten zien dat je klaar bent met de leerstof. Zo kun je bijvoorbeeld een presentatie geven, voer je een gesprekje over een onderwerp of maak je een opdracht. Je krijgt er geen cijfer voor, maar een ‘voldaan’, gekoppeld aan een van de vier niveaus. In de learning portal kun je zelf – en ook je ouders, je coach en je docenten – zien hoe je vooruitgaat.

Nog meer weten over GPL?

Dan ben je altijd welkom op school. Je kunt ook onze jaarlijkse Beleefdagen of Informatiedag bezoeken, of een mailtje sturen naar info@stellamariscollege.nl.