Een Beleefdag voor twee reguliere leerlingen

Door Suzie Hahnraths en Evelien Verbiesen

Maandag 5 december, 13 uur ’s middags. De school is uitgestorven vanwege de proefwerkweek, maar dat geldt niet voor het GPL-gedeelte. Daar heeft een groep ouders zich verzameld om meer te weten te komen over het Gepersonaliseerd leren. Wij, nieuwsgierige leerlingen uit het reguliere onderwijs waren ook benieuwd, dus gingen we met ze mee. 

De uitleg kregen we niet zoals op een gewone open dag door zelf rond te lopen, maar door een rondleiding met een presentatie en terwijl we daar naar luisterden, wisselden we meerdere keren enthousiaste blikken uit. Wauw, wat een verbetering is dit ten opzichte van ‘ons’ onderwijs! 

Nog enthousiaster werden we toen twee leerlingen kwamen vertellen over hun ervaringen: ze hebben geweldige presentatieskills: ze praten rustig, spontaan en natuurlijk en wisten precies waar ze het over hadden. 

Aan het eind van de dag praatten we nog na over de indrukken die we hadden opgedaan; wat een geweldige manier van educatie  is dit! We zouden onze tijd zoveel beter kunnen besteden omdat je “eigen baas” bent. En doordat we niet zoveel tijd zouden verspillen, zouden we meer tijd overhouden voor buitenschoolse activiteiten. 

Na de presentatie was er gelegenheid voor vragen, dus wij besloten aan wat ouders te vragen wat zij er van vonden.  

Een moeder vertelde dat ze het heel anders vond dan ze gewend was; ze heeft namelijk een kind dat al 5 jaar in het regulier onderwijs heeft gezeten. Ze heeft het op zich af laten komen en zag de plus- en minpunten er van in: namelijk dat dit de toekomst wordt, maar ze vroeg zich wel af of het goed zou gaan met de vrijheid. 

Een andere aanwezige vond het heel interessant. Haar beeld van de manier van onderwijzen is veranderd en ze kijkt ook anders naar het GPL; ze dacht eerst dat de enige verandering ten opzichte van het gewone onderwijs de iPad was, maar nu weet ze dat het hele onderwijs anders is. Ze vindt het apart, goed en nieuw maar twijfelt wel nog een beetje, maar, zoals ze zelf al zegt: uiteindelijk is het niet haar keuze. 

Deze middag was zeker de moeite waard: we hebben kennis opgedaan en nieuwe perspectieven ontdekt. En misschien nog wel belangrijker: we zijn ongelofelijk enthousiast geworden over het GPL: waar kunnen we ons inschrijven? 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *