Nooit meer een bel

HARTverwarmendWijs Limburg was dinsdag 5 april te gast op onze school. Na een korte inleiding van de vertegenwoordigster, kregen we een presentatie van de visie op het leren van Jacques van Loo.  Daarna kregen we nog iets te horen van Harold Limpens, de projectleider, hij vertelde over het proces van het opstellen van een nieuw onderwijssysteem. Na de presentatie was er een pauze zodat iedereen met elkaar kon discussiëren over wat ze net gehoord hadden. Na de pauze werd iedereen in groepen verdeeld. De basisschool leraren werden in 2 groepen verdeeld, en van het voortgezet onderwijs in 3 groepen. Ik ben bij alle groepen wezen kijken en bij elke groep kwam er wel iets anders aan bod, dit was erg leuk om te horen.

Zo zei een ouder bijvoorbeeld: ‘Leerlingen leren voor de toets, ‘teaching to the test.’ En hoorde ik weer van een leraar: ‘Het vak(-manschap) leraar wordt anders, en dat merk je nu al.’

Ik zelf vind het nieuwe onderwijssysteem natuurlijk geweldig: ‘Nooit meer te laat komen, nooit meer een bel, persoonlijke aandacht, een eigen planning maken, videospellen spelen in de aula, niet naar ellenlange uitleg luisteren terwijl je het allang begrijpt, jezelf enthousiast voelen over datgene wat je leert, omdat het tenslotte je eigen leerdoelen zijn.’ In een woord ge-wel-dig. Daarom vind ik het ook extreem jammer dat ik er zelf niet van mag genieten, want het systeem waar ik nu in zit, werkt in ieder geval niet. Een leerling gaat dan leren om kritisch na te denken en met passie en zelfstandigheid zijn diploma halen. Ook begint een schooldag om 9:25. Wat voor mij al helemaal de kers op de taart is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *