Nieuwe school

Inspirerende voorbeelden

Het innovatieteam is aan de slag met de concretisering van het nieuwe onderwijs. Dit gaat over het vertalen van een visie naar een leerplan, toetsplan, leermiddelen et cetera. Daarbij helpen eigen ervaringen in de klas, bezoeken aan andere scholen, brainstormen, onderzoeksresultaten, stevige discussies. Al met al een complex en uitdagend proces. Regelmatig hoor ik dan de vraag “Hoe stel je je dat voor?”. Waarbij het antwoord regelmatig het traditionele onderwijs als start heeft met de toevoeging “maar dan anders”.

Het is moeilijk om los te komen van een systeem waarin we opereren, waarin we zelf onderwijs hebben genoten. Goede voorbeelden kunnen je hierbij helpen. Een aantal collegae uit het innovatieteam hebben afgelopen schooljaar scholen bezocht (onder andere Niekeé, de Nieuwste School) die zich duidelijk onderscheiden van wat gebruikelijk is. Door rond te lopen op zo een school, met docenten, schoolleiding en leerlingen in gesprek te gaan, te ervaren hoe onderwijs werd gecreëerd, werden collegae geïnspireerd, bestaande ideeën getoetst, nieuwe ideeën opgedaan.

Ook op het web zijn veel inspirerende voorbeelden te vinden. Drie wil ik er delen, zijn deze realistischeen droom of utopie ….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *