Visie op leren

Ik ben Randy Rouschop, 22 jaar en ben voor het tweede jaar werkzaam binnen LVO Heuvelland als zogenaamde IOO docent. Dit houdt in dat ik me, naast lesgeven, bezighoud met innovaties en ontwikkeling in het onderwijs. Anderhalf jaar geleden ben ik afgestudeerd op de lerarenopleiding economie in Sittard. In mijn afstudeerjaar was ik werkzaam als docent economie op het Emmacollege in Hoensbroek. Vervolgens kreeg ik de kans om me binnen LVO verder te ontwikkelen door middel van het IOO programma, iets wat me geweldig goed bevalt. De komende tijd zal ik jullie voorzien van mijn bevindingen binnen de innovatiegroep van Stella Maris.

Een aantal weken heb ik samen met twee collega’s intensief nagedacht over wat onze visie op leren is. Men zegt dat je iedere dag leert, maar hoe gebeurt dat dan? En hoe willen we dat dat leren op het nieuwe Stella Maris eruit ziet? We zijn begonnen bij de basis en hebben gekeken naar de verschillende leertheorieën die in de geschiedenis door slimme kerels zijn bedacht. Sommige alweer ruimschoots achterhaald. Door deze achterhaalde theorieën te bekijken blijkt maar weer hoe hard deze innovatie nodig is, want wij werken vandaag de dag nog met een theorie die al meer dan honderd is.
Na verschillende leertheorieën met bijbehorende leerconcepten bestudeerd en aan de groep gepresenteerd te hebben, zijn we aan de slag gegaan met het schrijven van een visie op leren. Een behoorlijke en tijdrovende klus terwijl de uiteindelijke visie één A4’tje bevat. We dachten na over ieder woordje zodat het voor iedereen duidelijk is wat er staat en dat het ook klopt wat er staat. Het gevoel dat je iets fundamenteels bijdraagt aan de school is geweldig.

Omdat de werkgroep ‘Visie op leren’, maar ook andere groepen zijn taak heeft volbracht is het tijd om aan nieuwe taken te gaan werken. Ik heb gekozen om me bezig te houden met de werkgroep ‘Pilot’. Ik zal mijn bevindingen over de pilot binnenkort met jullie delen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *