Van visie naar actie: innovatieteam aan het werk

Vandaag loop blog 1 foto 1ik een dag mee met ons innovatieteam. Elke donderdag is deze groep docenten aan de slag met de vernieuwing van het    onderwijs van het Stella Maris College. Vandaag werken ze bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond, een locatie die direct mijn aandacht heeft. Wat een ontzettend gaaf en interessant gebouw, dit móet wel uitnodigen tot het ontwikkelen van nieuwe ideeën! Het interieur is industrieel en ruimtelijk. Ik kijk vandaag alleen mee, al krijg ik meteen zin om aan te sluiten bij de actie!

 

Alles is mogelijk als je er je zinnen op zet

Het is de eerste bijeenkomst van dit schooljaar. De visie die vorig jaar ontwikkeld is, wordt vanaf nu uitgewerkt. De dag start met een zeer interessant filmpje  van “El Sistema”, een project in Venezuela . Met dit filmpje wordt duidelijk dat wanneer je iets wilt, je het kunt, ondanks dat het onmogelijk lijkt. Een goede binnenkomer: de link naar de Stella Maris onderwijsvernieuwing is gemaakt!

Samen vernieuwen voor de toekomst van onze leerlingen

blog 1 foto 4De groep bestaat uit 25 collega-docenten van de locaties Valkenburg en Meerssen. Allemaal hebben ze hetzelfde doel voor ogen: iedere donderdag samen aan de slag gaan om ons onderwijs te vernieuwen en nog beter te maken. Dit vinden we allemaal nodig en dat is het ook, wil ons onderwijs blijven passen bij de snel veranderende samenleving. Wij willen kinderen opleiden die zich daarin thuis voelen! Terwijl de docenten in groepjes aan het werk zijn en het hebben over hoe ze als groep van 25 personen goed gaan samenwerken, verdiep ik me in de vernieuwde visie. Absoluut stof tot nadenken.

 

Brainstormen over de vele aspecten van excellent onderwijs

blog 1 foto 3Interessante thema’s die ik vandaag in de gesprekken voorbij hoor komen zijn: leerlingen voorbereiden op een dynamische maatschappij – persoonlijke en maatschappelijk verantwoorde keuzes maken – talenten ontwikkelen – het maximale uit jezelf halen – leiding over eigen leerproces – binnen maar ook buiten de school leren.

Daarna worden hierover pittige discussies gevoerd, het enthousiasme spat er vanaf! Er wordt hard gewerkt en het is me duidelijk dat bij onderwijsvernieuwing een hele hoop komt kijken. De resultaten die gepresenteerd worden, zijn interessant. Een begin is gemaakt. De groep kent elkaar en ze hebben op deze toplocatie de eerste stappen gezet. Dit smaakt naar meer!

Ben jij ook benieuwd naar de volgende stappen? Blijf ons dan volgen en praat mee over onze vernieuwing.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *